Zázračná krunýřovka krillová aneb pár zajímavostí o účincích krilového oleje

Krilový olej zažil v posledních letech velký boom a stal se oblíbeným doplňkem stravy. O co se ale jedná a proč je vlastně tak zdravý? V čem je odlišný od rybího oleje? A jaké jsou výhody užívání? Vše začíná u krunýřovky krillové, která žije v ledových vodách Antarktického oceánu. Krilový olej má prokazatelně pozitivní účinky na lidské tělo, což dokazuje množství výzkumů, které potvrdily, že podporuje:

  • zdravou funkci jater
  • ochranu srdce
  • zdraví mozku a jeho kondice
  • imunitní systém
  • zdravou pleť a pokožku

Proč jsou pro nás omega-3 mastné kyseliny důležité?

Krilový olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro snižování hladiny triglyceridů. Zkráceně TGL totiž ovlivňují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, do kterých se řadí onemocnění srdce a cév. Nejvýznamnějšími prvky omega-3 jsou kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). EPA podporuje snížení hladiny cholesterolu, působí na kvalitu cév a má protizánětlivé účinky. DHA je důležitá především pro kojící matky. Zasluhuje se o správný vývoj dítěte, podporuje mentální vývoj a schopnost soustředit se.

Někteří lidé mohou trpět nedostatkem omega-3, který se projevuje především:

  • srdečními problémy
  • depresí a nízkou hladinou energie
  • problémy se zrakem
  • horší duševní výkonností
  • bolestmi kloubů a studenými končetinami
  • přibíráním na váze

Krilový vs. rybí olej

Prospěšné jsou oba, o tom není sporu. Rybí tuk se ale doporučuje o něco méně. Obsahuje sice potřebné omega-3 mastné kyseliny, ale zato je většina ryb kontaminovaná toxiny, rtutí a těžkými kovy. Má také nízký obsah antioxidantů a omega-3 jsou vázány na glyceridy.

V krilovém oleji se vážou omega-3 na fosfolipidy, což zvyšuje jejich vstřebatelnost v lidském těle. Navíc má 48krát vyšší obsah antioxidantů než rybí tuk. Jeho jedinečností je také to, že obsahuje astaxanthin, který má silný antioxidační účinek a má vliv na posílení imunity.

Jak získáme omega-3 mastné kyseliny?

Nejlepším zdrojem jsou tučné mořské ryby a mořské plody. V Česku k nim ale bohužel nemáme tak dobrý přístup jako přímořské státy, a možná právě proto jsme tak vysoko v žebříčku zemí s častým výskytem kardiovaskulárních chorob. Průměrně bychom totiž měli jíst ryby minimálně dvakrát týdně, což dle průzkumů většina Čechů nedělá.

Dle výzkumu Státního zdravotního ústavu má polovina českých kojících žen v mateřském mléce nedostatek DHA, která zodpovídá za správný vývoj mozku dítěte.

Měli bychom myslet také na to, že čím více přijímáme omega-6, tím více bychom měli přijímat omega-3, jelikož musí být tyto kyseliny vyvážené. Správný poměr by měl být 2:1 až 4:1. Lidé, kteří nedbají na pestrý jídelníček, mohou mít tyto hladiny rozhozené už jen proto, že z běžné české stravy přijímají více omega-6. I proto je důležité zařadit do svého jídelníčku alespoň 2x týdně ryby nebo mořské plody. Jinou alternativou mohou být krill oil kapsle, díky kterým se nám nestane, že bychom zapomínali na příjem omega-3.

Sdílejte

Podobné články

#čínskamedicína Sebepoznání pomocí tradiční čínské filozofie

Pro lidské poznání sebe sama můžeme využít různé praktiky. My si v tomto článku představíme teorii, jejíž prameny sahají až do 9. století př. n. l. a jenž je stále uznávaná nejen v psychologii, ale také v alternativní medicíně….

Zobrazit více
#jídlo Jak správně kombinovat potraviny

Pokud se po jídle necítíme dobře, vnímáme jakousi těžkost a trápí nás nadýmání, nemusíme se hned strachovat, že jsme snědli něco špatného. O dost častěji je pravda taková, že jsme zvolili špatnou kombinaci jídel, která je…

Zobrazit více
#mikrobiom Proč jíst potraviny obsahující probiotika?

Co jsou probiotika? Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů, které pomáhají při trávení, působí příznivě na imunitu a zneškodňují patogenní bakterie. Jedná se o živé mikroorganismy, jež působí v tlustém střevě, kde upravují pH a zabraňují množení hnilobných…

Zobrazit více
1