Proč jíst potraviny obsahující probiotika?

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů, které pomáhají při trávení, působí příznivě na imunitu a zneškodňují patogenní bakterie. Jedná se o živé mikroorganismy, jež působí v tlustém střevě, kde upravují pH a zabraňují množení hnilobných bakterií. Probiotika jsou důležité nejen při trávicích potížích, jakými jsou např. průjmy, plísňová onemocnění, výskyt ekzému, alergií či intolerance laktózy.

Dobré a špatné bakterie

Střevní mikroflóra (mikrobiom) je tvořena stovkami trilionů bakterií a tvoří asi 80 % imunitního systému. Organismus si potřebuje zachovat vyrovnaný poměr příznivých a nepříznivých bakterií, aby nedošlo k dysbióze neboli narušené rovnováze střevní mikroflóry a následně k nesprávnému vstřebávání živin.

Probiotika jsou přirozenou součástí našeho organismu a udržují pořádek ve střevech. Proto je vhodné je užívat preventivně, nejčastěji se ale předepisují po užívání antibiotik, aby byla obnovena rovnováha mezi prospěšnými a neprospěšnými bakteriemi. S probiotiky se doporučuje začít hned při zahájení léčby antibiotiky a vytrvat ještě 14 dní po jejich vysazení, aby nedošlo k trávicím potížím.

Potraviny bohaté na probiotika

Nejčastějšími druhy kmenů probiotických bakterií jsou laktobacily neboli bakterie mléčného kvašení, bifidobakterie, enterobakterie a kvasinky. Probiotika můžeme přijímat v podobě tablet, u kterých známe přesné množství přijímaných probiotik, lepším způsobem je ale zahrnout do jídelníčku potraviny, jež probiotika přirozeně obsahují. Příkladem je jogurt, kefír, tvaroh, podmáslí, některé druhy sýrů (gouda, mozzarella nebo čedar), brynza, acidofilní mléko, kysané zelí, nakládané okurky, miso (sójová pasta k dochucování používaná v japonské kuchyni) nebo kimchi (korejská nakládaná zelenina). Střevnímu mikrobiomu se ve zkratce zavděčíme zakysanými mléčnými výrobky, tvrdými sýry a fermentovanými potravinami. Začlenění živých kultur do jídelníčku je skvělý krok ke zdravějšímu životnímu stylu, zejména pokud nás trápí problémy s trávením.

Obecně platí – Vaš mikrobiom = Vaše nálada

Sdílejte

Podobné články

#překyselení Překyselení organizmu aneb jak se k tělu chovat lépe?

Jak je možné, že v době blahobytu ve vyspělých zemích přibývá podvyživených osob? Kvůli našim nepřirozeným stravovacím návykům dochází k překyselení organizmu, které má neblahý vliv na fungování celého našeho těla. Přirozené pH lidského těla se pohybuje okolo…

Zobrazit více
#hydratace Není voda jako voda aneb jak na efektivní hydrataci?

Nikoho asi nepřekvapí, že největší zastoupení v těle má voda. Bez jejího příjmu dokážeme přežít pouze pár dní, zatímco bez jídla vydržíme až několik měsíců. Náš ontogenetický vývoj probíhá v plodové vodě, při narození obsahuje tělo člověka 80…

Zobrazit více
#EMF Zdravý spánek aneb noc bez elektronických zařízení

Vaše noci jsou dlouhé, dny unavené a cítíte se neustále bez energie. Do žádné činnosti se vám nechce, nedokážete se soustředit na svou práci. Jste často nemocní. Pokud jste se v tomto našli, dost možná víme, proč…

Zobrazit více
0