Proč jíst potraviny obsahující probiotika?

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů, které pomáhají při trávení, působí příznivě na imunitu a zneškodňují patogenní bakterie. Jedná se o živé mikroorganismy, jež působí v tlustém střevě, kde upravují pH a zabraňují množení hnilobných bakterií. Probiotika jsou důležité nejen při trávicích potížích, jakými jsou např. průjmy, plísňová onemocnění, výskyt ekzému, alergií či intolerance laktózy.

Dobré a špatné bakterie

Střevní mikroflóra (mikrobiom) je tvořena stovkami trilionů bakterií a tvoří asi 80 % imunitního systému. Organismus si potřebuje zachovat vyrovnaný poměr příznivých a nepříznivých bakterií, aby nedošlo k dysbióze neboli narušené rovnováze střevní mikroflóry a následně k nesprávnému vstřebávání živin.

Probiotika jsou přirozenou součástí našeho organismu a udržují pořádek ve střevech. Proto je vhodné je užívat preventivně, nejčastěji se ale předepisují po užívání antibiotik, aby byla obnovena rovnováha mezi prospěšnými a neprospěšnými bakteriemi. S probiotiky se doporučuje začít hned při zahájení léčby antibiotiky a vytrvat ještě 14 dní po jejich vysazení, aby nedošlo k trávicím potížím.

Potraviny bohaté na probiotika

Nejčastějšími druhy kmenů probiotických bakterií jsou laktobacily neboli bakterie mléčného kvašení, bifidobakterie, enterobakterie a kvasinky. Probiotika můžeme přijímat v podobě tablet, u kterých známe přesné množství přijímaných probiotik, lepším způsobem je ale zahrnout do jídelníčku potraviny, jež probiotika přirozeně obsahují. Příkladem je jogurt, kefír, tvaroh, podmáslí, některé druhy sýrů (gouda, mozzarella nebo čedar), brynza, acidofilní mléko, kysané zelí, nakládané okurky, miso (sójová pasta k dochucování používaná v japonské kuchyni) nebo kimchi (korejská nakládaná zelenina). Střevnímu mikrobiomu se ve zkratce zavděčíme zakysanými mléčnými výrobky, tvrdými sýry a fermentovanými potravinami. Začlenění živých kultur do jídelníčku je skvělý krok ke zdravějšímu životnímu stylu, zejména pokud nás trápí problémy s trávením.

Obecně platí – Vaš mikrobiom = Vaše nálada

Sdílejte

Podobné články

#čínskamedicína Sebepoznání pomocí tradiční čínské filozofie

Pro lidské poznání sebe sama můžeme využít různé praktiky. My si v tomto článku představíme teorii, jejíž prameny sahají až do 9. století př. n. l. a jenž je stále uznávaná nejen v psychologii, ale také v alternativní medicíně….

Zobrazit více
#jídlo Jak správně kombinovat potraviny

Pokud se po jídle necítíme dobře, vnímáme jakousi těžkost a trápí nás nadýmání, nemusíme se hned strachovat, že jsme snědli něco špatného. O dost častěji je pravda taková, že jsme zvolili špatnou kombinaci jídel, která je…

Zobrazit více
#imunita Jak vyhrát boj s viry aneb imunita v hlavní roli

Fungování imunitního systému Imunitní systém chrání organismus před nebezpečnými cizorodými látkami či pozměněnými buňkami našeho těla, jakými mohou být např. nádorové buňky. Jedná se o složitý systém, který se dělí na dvě spolupracující části. První složkou…

Zobrazit více
0