Proč jíst potraviny obsahující probiotika?

Co jsou probiotika?

Probiotika jsou kultury mikroskopických organismů, které pomáhají při trávení, působí příznivě na imunitu a zneškodňují patogenní bakterie. Jedná se o živé mikroorganismy, jež působí v tlustém střevě, kde upravují pH a zabraňují množení hnilobných bakterií. Probiotika jsou důležité nejen při trávicích potížích, jakými jsou např. průjmy, plísňová onemocnění, výskyt ekzému, alergií či intolerance laktózy.

Dobré a špatné bakterie

Střevní mikroflóra (mikrobiom) je tvořena stovkami trilionů bakterií a tvoří asi 80 % imunitního systému. Organismus si potřebuje zachovat vyrovnaný poměr příznivých a nepříznivých bakterií, aby nedošlo k dysbióze neboli narušené rovnováze střevní mikroflóry a následně k nesprávnému vstřebávání živin.

Probiotika jsou přirozenou součástí našeho organismu a udržují pořádek ve střevech. Proto je vhodné je užívat preventivně, nejčastěji se ale předepisují po užívání antibiotik, aby byla obnovena rovnováha mezi prospěšnými a neprospěšnými bakteriemi. S probiotiky se doporučuje začít hned při zahájení léčby antibiotiky a vytrvat ještě 14 dní po jejich vysazení, aby nedošlo k trávicím potížím.

Potraviny bohaté na probiotika

Nejčastějšími druhy kmenů probiotických bakterií jsou laktobacily neboli bakterie mléčného kvašení, bifidobakterie, enterobakterie a kvasinky. Probiotika můžeme přijímat v podobě tablet, u kterých známe přesné množství přijímaných probiotik, lepším způsobem je ale zahrnout do jídelníčku potraviny, jež probiotika přirozeně obsahují. Příkladem je jogurt, kefír, tvaroh, podmáslí, některé druhy sýrů (gouda, mozzarella nebo čedar), brynza, acidofilní mléko, kysané zelí, nakládané okurky, miso (sójová pasta k dochucování používaná v japonské kuchyni) nebo kimchi (korejská nakládaná zelenina). Střevnímu mikrobiomu se ve zkratce zavděčíme zakysanými mléčnými výrobky, tvrdými sýry a fermentovanými potravinami. Začlenění živých kultur do jídelníčku je skvělý krok ke zdravějšímu životnímu stylu, zejména pokud nás trápí problémy s trávením.

Obecně platí – Vaš mikrobiom = Vaše nálada

Sdílejte

Podobné články

#škrob Škrob – škodí či prospívá zdraví?

Nad otázkou, zda je škrob škodlivý či prospěšný pro lidský organismus, se zamýšlelo již mnoho výživových specialistů. Pravdou však je, že dodnes nedospěli k jednotnému pohledu na danou problematiku. Škrob jako takový má totiž svá negativa, ale…

Zobrazit více
#měď Měď jako klíč k lepšímu fyzickému i psychickému zdraví

Měď patří mezi tři nejvíce zastoupené prvky v těle a podílí se na efektivnějším využití cukrů, na stavbě kostí a činnosti centrálního nervového systému. Nedostatek tohoto prvku v těle ovlivňuje funkci imunitního systému a je závažným problémem pro…

Zobrazit více
#magnesium Magnesium jako pomocník proti únavě, bolesti hlavy a úzkosti

Bolesti hlavy, únavu a pocity úzkosti zažil ve svém životě každý, a je proto možné tyto stavy brát jako běžnou součást života. Pokud se však opakují často, výrazně narušují denní program a aktivity, které se najednou…

Zobrazit více
0