Měď jako klíč k lepšímu fyzickému i psychickému zdraví

Měď patří mezi tři nejvíce zastoupené prvky v těle a podílí se na efektivnějším využití cukrů, na stavbě kostí a činnosti centrálního nervového systému. Nedostatek tohoto prvku v těle ovlivňuje funkci imunitního systému a je závažným problémem pro fungování organismu. V tomto článku se zaměříme na důvody, proč je nutné udržovat správnou hladinu mědi, a přidáme tip, jak tuto hladinu udržovat.

 

Benefity mědi a rizika při jejím nedostatku

Optimální hladina mědi je klíčem ke správnému fungování imunitního systému, mozku a nervové soustavy, je díky ní podporováno vstřebávání železa a zmírňují se projevy stárnutí. Měď se podílí na tvorbě červených krvinek a její nedostatek může vést k chudokrevnosti (anemii) či horšímu využití cukrů a tuků v krvi. Nedostatek tohoto prvku je proto často spojován s kardiovaskulárními komplikacemi. Měď má ale také důležitou roli při metabolismu estrogenu a její nerovnováha vede u žen k silnějšímu PMS či tvorbě cyst na vaječnících. Dále má měď vliv na tvorbu vybraných neurotransmiterů (dopamin, epinefrin ad.), přičemž se při nedostatečném přísunu prvku zhoršuje soustředěnost, paměť a mohou se rozvíjet úzkostné poruchy. Měď působí regeneračně na kosti i pojivové tkáně a její nedostatek se projevuje únavou. Příznivý vliv má také při tvorbě melaninu a kolagenu. Je proto nutné si hlídat její hladinu, aby nedocházelo ke ztrátě barvy kůže či vypadávání vlasů.

Jak si zajistit dostatečný přísun mědi?

Měď se v potravinách vyskytuje ve velmi malém množství, a proto je pro udržení správné hladiny nutné dodržovat pestrý jídelníček. Nejvíce mědi se nachází v hovězích játrech, hořké čokoládě, sušených meruňkách, semínkách, obilovinách, luštěninách či mořských plodech. S vysokým množstvím mědi a dalších stopových prvků jsou spojovány také listy moringy olejodárné, které se na našem území užívají nejčastěji v podobě tablet. Jednodušší, levnější a stejně efektivní řešení přináší pití vody s obsahem mědi např. z našeho mědeného hrnku, která se na vodu naváže při odstavení v měděném hrníčku.

Denní doporučené dávka mědi pro dospělého člověka je 2–5 mg, přičemž v organismu bývá využito pouze 25–75 %. Velmi častým problémem bývá její nedostatek a nadbytek je proto považován za téměř vzácný stav, ke kterému dochází ve většině případech po užití neadekvátního množství doplňků stravy a který se vykytuje převážně u dětí.

Sdílejte

Podobné články

#EMF Zdravý spánek aneb noc bez elektronických zařízení

Vaše noci jsou dlouhé, dny unavené a cítíte se neustále bez energie. Do žádné činnosti se vám nechce, nedokážete se soustředit na svou práci. Jste často nemocní. Pokud jste se v tomto našli, dost možná víme, proč…

Zobrazit více
#imunita Dlouhodobé půsty a jejich výhody

Dnešní doba, ve které žijeme, nás neustále nabádá k přesvědčení, že vlastníme určitý životní komfort. Bez něj si my lidé, žijící v blahobytu, nedovedeme svůj život představit. Chudoba je pro nás strašidelná vize a přirozeně se jí snažíme…

Zobrazit více
#škrob Škrob – škodí či prospívá zdraví?

Nad otázkou, zda je škrob škodlivý či prospěšný pro lidský organismus, se zamýšlelo již mnoho výživových specialistů. Pravdou však je, že dodnes nedospěli k jednotnému pohledu na danou problematiku. Škrob jako takový má totiž svá negativa, ale…

Zobrazit více
0