Mám rád/a sladké. Má je rádo i mé tělo?

Jestli vám hlavou někdy prolétla myšlenka: „No co, je to špatné pro tělo, ale aspoň mi to pomůže na nervy,“ získáváte členství v klubu naprosto normální lidí. Něco takového totiž napadlo nad sladkou tyčinkou snad každého. Možná jste se také přesvědčili o tom, že na nervy sladké opravdu pomáhá. Co na to ale říká tělo?

Inzulinová rovnice


V latině znamená insula ostrov, a právě od tohoto slova je odvozený nám známý inzulin. Jedná se o hormon, který produkují B buňky Langerhansových ostrůvků slinivky břišní. V našem těle má důležité funkce, a to konkrétně snižování hladiny cukru v krvi a spoluúčast při štěpení tuků i bílkovin.

Jak to v našem těle funguje? Sacharidy, které přijímáme téměř s každým jídlem, se štěpí na glukózu, jež se vyplavuje do krevního oběhu. Do něj se dostává také inzulín, který se s glukózou spojí, aby se mohla vstřebat do buňky. Oba se navzájem doplňují, a proto platí, že čím více glukózy, tím více inzulinu v krvi.

Co je inzulinová rezistence?


Z rovnice vyplývá, že se musí glukóza a inzulin vzájemně doplňovat. Pokud se tak neděje, dojde k inzulinové rezistenci neboli k situaci, kdy tělo nezvládne správně využít vlastní inzulin. Dané receptory zkrátka nereagují na signál, že je v krevním oběhu inzulin, který je připraven se postarat o glukózu. Tělo se ale snaží tento hormon dodat, a proto zvýší jeho produkci, jelikož je nutné, aby se glukóza, jakožto zdroj energie, dostala do buněk – závisí na něm jejich přežití a správné fungování.

Jestliže jsme zvyklí přijímat vysoké množství cukrů a sacharidů, ženeme tím slinivku ke stále vyšší produkci inzulinu. Ve chvíli, kdy je signál narušen, glukóza se nespojí s inzulinem a buňky nedostanou potřebný cukr, který zůstane v krevním oběhu, je diagnostikována hyperinzulinémie a rozvíjí se diabetes 2. typu.

Příznaky inzulinové rezistence

  • Obvod pasu – hodnoty vyšší než 88 cm u žen a 102 cm u mužů
  • Krevní tlak – hodnoty vyšší než 130/80
  • Kožní nemoci – typické je onemocnění acanthosis nigricans
  • Hladina HDL cholesterolu – hodnoty vyšší než 50 mg/dL u žen a 40 mg/dL u mužů
  • Vysoká hodnota inzulinu a triglyceridů (nad 150 mg/dL) při krevních testech

Prevence nad zlato


Pravidelným pohybem a dodržováním zdravého jídelníčku
předejdeme nejen tomuto problému, ale také mnohým jiným onemocněním a nepříjemnostem. Z jídelníčku však nemusíme hned škrtat všechny sladkosti. Raději bychom se měli snažit je vyvážit něčím prospěšným nejen pro naše chuťové pohárky, ale pro celé tělo. Vyvarovat bychom se měli kouření, časté konzumaci alkoholu, stresu, nekvalitnímu a nedostatečnému spánku nebo nedostatku fyzického pohybu.   

Sdílejte

Podobné články

#škrob Škrob – škodí či prospívá zdraví?

Nad otázkou, zda je škrob škodlivý či prospěšný pro lidský organismus, se zamýšlelo již mnoho výživových specialistů. Pravdou však je, že dodnes nedospěli k jednotnému pohledu na danou problematiku. Škrob jako takový má totiž svá negativa, ale…

Zobrazit více
#měď Měď jako klíč k lepšímu fyzickému i psychickému zdraví

Měď patří mezi tři nejvíce zastoupené prvky v těle a podílí se na efektivnějším využití cukrů, na stavbě kostí a činnosti centrálního nervového systému. Nedostatek tohoto prvku v těle ovlivňuje funkci imunitního systému a je závažným problémem pro…

Zobrazit více
#magnesium Magnesium jako pomocník proti únavě, bolesti hlavy a úzkosti

Bolesti hlavy, únavu a pocity úzkosti zažil ve svém životě každý, a je proto možné tyto stavy brát jako běžnou součást života. Pokud se však opakují často, výrazně narušují denní program a aktivity, které se najednou…

Zobrazit více
0