Jídelníček na míru v režii čínské medicíny

Znáte ten pocit, když jste unavení, podráždění a celkově bez energie, ale vlastně nevíte proč? Na nálady a pocity má vliv mnoho faktorů. Na vině je mimo jiné i náš jídelníček a sami si můžeme ověřit, jak rozdílně se cítíme po guláši se šesti, nebo naopak po letním svěžím salátku.

Energetické síly v nás

Tradiční čínská medicína či budhismus zakládají vysvětlení jedincovy spokojenosti a energičnosti na vzájemně působících silách. Za energetické póly považují jin a jang, přičemž si pomocí těchto pólů definují nejen stavy spjaté s duševní a psychickou stránkou osobnosti, ale také s fyzičnem. To, jak se cítíme, je ovlivňováno vším, co tělu poskytujeme. Mimořádný vliv mají potraviny, z nichž se skládá náš jídelníček, jelikož každá ingredience je spjatá s určitým energetickým účinkem.

Některé potraviny mají převahu jin, jiné jang energie. Každý člověk dokáže tyto síly balancovat odlišně, a proto je vhodné zjistit, jakým typem jsme, aby se nám podařilo dosahovat rovnováhy, a tedy i lepší nálady a větší lehkosti v životě. Svůj energetický typ lze zjistit prostřednictvím testů na internetu či za pomoci odborníka. Obecně však při skládání jídelníčku platí, že snídaně by měly být tzv. jinové, jelikož tyto potraviny nám dodají energii a elán, zatímco večeře by měly být tzv. jangové, aby se tělo před spánkem dostalo do klidu a připravilo se na odpočinek.

Regulace jin a jang energie by měla být závislá také na ročních obdobích. S jarním rozpukem a příjemným vánkem potřebujeme získávat více potravin jinového charakteru. Naopak s přicházejícím zimním obdobím bychom měli tělo více obohacovat o potraviny jangového charakteru, čímž podpoříme klesající energetické tendence spjaté s tímto ročním obdobím.

Jin potraviny

Pól jin je ve stravě zastoupen ochlazujícimi potravinami. Hovoří se o nich jako o čisticích ingrediencích, které zpomalují cirkulaci. Příkladem jsou mléčné výrobky, syrová zelenina, zelený čaj, exotické ovoce, citrusy, tofu, mořské řasy atd.

Jang potraviny

Pól jang je ve stravě zastoupen zahřívacími potravinami, které jsou považovány za podporující cirkulaci. Příkladem je ostré koření (chilli, kari, anýz apod.), vařená a pečená zelenina, vybrané ořechy, vejce, máslo a tuky, sůl, káva, alkohol, hořčice, česnek, zázvor a další.

Neutrální potraviny

Samostatnou kategorii tvoří také potraviny, které jsou vyvážené a přináší stejné množství jin i jang energie. Takovými potravinami jsou např. semínka a ořechy, bobuloviny, luštěniny, obiloviny, ryby, červená řepa, kuskus, voda atd.

Sdílejte

Podobné články

#strava Rovnováha na talíři aneb na co se zaměřit při tvorbě jídelníčku

Co znamená spojení dokonalá strava? Jednoduše by mělo označovat jídelníček, který obsahuje jen potraviny, jež naše tělo doopravdy potřebuje a využije. Žádné další nezdravé mlsání a přesně vyvážené trio cukry, tuky a bílkoviny. Jak se ale…

Zobrazit více
#strava Je DDD vitamínu C v dnešní době stále postačující?

Písmenka DDD, která označují doporučenou denní dávku pro zdravého jedince, najdeme vypsané na mnoha potravinách, a to proto, že bychom si měli přísun vitamínů a minerálů hlídat, abychom si udrželi správné hladiny v krvi. Jaká je minimální…

Zobrazit více
#strava Co nám přináší vitamín C a co nás čeká při jeho nedostatku?

Každý z nás ví, že jsou vitamíny důležité pro správné fungování těla. Málokdo se ale vyzná v tom, jak nás jednotlivé vitamíny dokážou obohatit. Proto se v tomto článku zaměříme na benefity a důležitost jednoho z nejznámějších a nejdůležitějších vitamínů,…

Zobrazit více
0