Jak správně kombinovat potraviny

Pokud se po jídle necítíme dobře, vnímáme jakousi těžkost a trápí nás nadýmání, nemusíme se hned strachovat, že jsme snědli něco špatného. O dost častěji je pravda taková, že jsme zvolili špatnou kombinaci jídel, která je pro naše tělo těžká na strávení. Každý typ potraviny totiž vyžaduje jiný typ trávicích enzymů, odlišné pH v žaludku a dobu trávení. Při procesu zpracování pak vznikne mix chemických látek, který vyvolává nepříjemné pocity, a samotné trávení nám pak ubírá energii, kterou bychom měli z jídla spíše získávat.

Hříšné kombinace

Některé recepty se předávají z generace na generaci a jsou tak zažité, že by nás ani nenapadlo se nad nimi pozastavovat. Jednou z hříšných kombinací jsou ale např. brambory s máslem, které mají vysoký glykemický index. Kvůli němu není máslo využito jako zdroj energie, ale uloží se do organismu. Dalším příkladem nevhodné kombinace je mořská ryba s brukvovitou zeleninou. Ryby jsou skvělým zdrojem jódu, jenže když si k nim dáme třeba brokolici, vstřebatelnost jódu do organismu se výrazně omezuje. Nedoporučenou kombinací jsou také bílkoviny se škroby. Trávení sacharidů je rychlé, ale bílkoviny v trávicím traktu vydrží nějaký čas. Tato reakce může vyvolat kvašení a hnití potravin v žaludku.

Pět pravidel pro jednodušší kombinování potravin

Snažte se oddělit ovoce dle druhu, a to podle kyselého a sladkého. V ovocném salátu se nedoporučuje kombinovat např. pomeranče s banány, jelikož kombinace kyselého ovoce se sacharidy způsobuje nadýmání. K ovoci se naopak skvěle hodí listová zelenina, kterou můžeme přidat do smoothie, dobré je taky v kombinaci s ořechy, semínky a rostlinnými bílkovinami. Na škodu také není jezení ovoce samotného. Pokud je totiž tráveno s „pomalejší“ potravinou, začíná v žaludku kvasit.

Zeleninu s nízkým obsahem cukrů a vysokým obsahem vody tvoří neškodné duo téměř s čímkoli. Syrová zelenina je tzv. neutrální, jelikož nemá žádná omezení, stejně tak jsou neutrální různá sladidla a koření.

Nekombinujte různé druhy bílkovin, jelikož mají odlišnou dobu trávení. Ke zpracování masa je potřeba delší doba, než je tomu u vajec nebo sýrů. K živočišným bílkovinám není vhodné přidávat potraviny bohaté na škrob a jak už bylo zmíněno výše, nevyplatí se ani kombinovat bílkoviny se škroby.

Škroby se hodí k zelenině a nesladkému ovoci. Horší kombinaci pak tvoří s kyselinami, ovocem, olejem či živočišnými bílkovinami. Trávení škrobů zpomalují oleje, není to však problémem, pokud tvoří škroby a sacharidy pouze 20 % zásadotvorné stravy.

Luštěniny je nejlepší kombinovat se zeleninou či škroby, jelikož již samotné obsahují určité množství škrobu.

Sdílejte

Podobné články

#EMF Zdravý spánek aneb noc bez elektronických zařízení

Vaše noci jsou dlouhé, dny unavené a cítíte se neustále bez energie. Do žádné činnosti se vám nechce, nedokážete se soustředit na svou práci. Jste často nemocní. Pokud jste se v tomto našli, dost možná víme, proč…

Zobrazit více
#imunita Dlouhodobé půsty a jejich výhody

Dnešní doba, ve které žijeme, nás neustále nabádá k přesvědčení, že vlastníme určitý životní komfort. Bez něj si my lidé, žijící v blahobytu, nedovedeme svůj život představit. Chudoba je pro nás strašidelná vize a přirozeně se jí snažíme…

Zobrazit více
#škrob Škrob – škodí či prospívá zdraví?

Nad otázkou, zda je škrob škodlivý či prospěšný pro lidský organismus, se zamýšlelo již mnoho výživových specialistů. Pravdou však je, že dodnes nedospěli k jednotnému pohledu na danou problematiku. Škrob jako takový má totiž svá negativa, ale…

Zobrazit více
0