Jazyk jako indikátor zdraví i nemoci
Vyplazovat na někoho jazyk se obecně nesluší, ale u doktora jej s proneseným „ááá…“ vyplazujeme běžně. Jazyk nám totiž může povědět o našem zdraví více, než si možná myslíme.
Pokud si chceme zkontrolovat, zda je s jazykem všechno v pořádku, měli bychom vědět, jak zdravý jazyk přesně vypadá. Jedná se o sval, jenž je lemován nerovnostmi a někdy i rýhami, které dědíme po svých předcích. Měl by mít světle růžovou barvu a být bez povlaku. Na co bychom si měli tedy dát pozor?

Bílý a žlutý povlak
Povlak se nejčastěji objevuje kvůli nedostatečné ústní hygieně, jejímž důsledkem je zachytávání bakterií, odumřelých buněk a zbytků jídla na jazyce. Pokud ale nejde povlak setřít a je ohraničený, může jít o indikátor kvasinkové infekce, streptokokového onemocnění či infekce dýchacích cest.
Žlutý až nahnědlý povlak může signalizovat nesprávnou funkčnost jater, plísňové onemocnění či nedostatek vitamínů skupiny B.
Zbarvení jazyka
Pokud jsme si pochutnali na dobrém víně nebo třeba borůvkách, nemusíme se hned děsit toho, že má jazyk jinou barvu než běžně. Pokud ale pozorujeme zdánlivě bezdůvodné zčervenání jazyka, může jít o reakci, při které buňky špatně reagují na určité jídlo, kdy prožíváme stres nebo máme nedostatek vitamínů skupiny B či železa. Častějším problémem je ale nedostatečná hydratace a následující sucho v ústech. Pokud cítíme navíc i bolest v krku, pravděpodobně se jedná o příznaky infekce často spojené s horečkou. Tmavý odstín červené nás může varovat před otravou či srdeční příhodou, bledý odstín naopak indikuje odkrvený jazyk, příznaky anemie či dlouhodobé vyčerpání organismu.
Ranky a rýhy na jazyku
Drobné ranky může způsobit horké či pikantní jídlo. Nemusíme z nich však mít strach, protože ve většině případů samy rychle zmizí. Pokud však pozorujeme na jazyku rýhy, může jít o dehydrataci. Ta bývá způsobená nedostatečným pitným režimem, ale také kouřením, jelikož kouř vysušuje ústní dutinu a mění ústní mikroflóru.
Skvrny a otok jazyka
Zarudlé skvrny mohou indikovat nemoc jater, zatímco světlé skvrny na jazyku mohou poukazovat na kvasinkové onemocnění. Otok jazyka často vzniká vypitím horkého nápoje nebo nechtěným kousnutím do jazyka. Větší komplikací je alergická reakce spojená s opuchnutím jazyka, při kterém může dojít až k zadušení.
Prevence nad zlato
Abychom předcházeli těmto problémům, je nutné si alespoň 2x denně čistit poctivě a důkladně zuby, abychom odstranili veškeré bakterie, způsobující mimo jiné i zubní kazy. Nezapomínejme proto na čištění jazyku například škrabkou na jazyk, na používání ústní vody, ale také na čištění mezizubních prostor a dásní. Pro zdraví ústní dutiny je důležité dodržovat pitný režim, jelikož nedostatek slin vede k mnoha onemocněním. Co nejvíce bychom měli také omezit kouření a sladké